Robin van Persie meldde zich in het trainingskamp van Oranje maar vertrok twee dagen later al weer. ‘Robin heeft een afspraak in Parijs om alle vier de verstandskiezen te laten verwijderen’ zegt bondscoach Bert van Marwijk. ‘Als het goed is blijven complicaties uit en meldt hij zich 2 juni gewoon weer bij de selectie’.
Het bezoek aan de specialist in Parijs zou mede zijn ingegeven door Arsenal-trainer Arsène Wenger, die vermoedt dat de vele spierblessures van Van Persie verband houden met zijn verstandskiezen. (Telegraaf mei 2009).
Een theorie die gedragen wordt door meerdere specialisten en therapeuten. De (vaak nog geheel of half in het bot gelegen) verstandskiezen hebben in het algemeen gezegd een grote neurologische impact op alle belangrijke regulatiesystemen.
Overigens was trainer Aragones (indertijd van Sevilla) de eerste die de gehele selectie aan het begin van het seizoen naar de tandarts stuurde om hun gebit te laten nazien op stoorveldactiviteit. Volgens de coach heeft een slecht gebit een negatieve invloed op de algehele gezondheid en daarmee op de prestaties van de speler.
Het komt regelmatig voor dat sporters die jarenlang in de top te hebben meegedraaid, niet meer met de besten mee kunnen door steeds terugkerende vage klachten en onbegrepen toename van blessuregevoeligheid. Het is daarom belangrijk, als er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden voor het klachtenbeeld, het gebit te beschouwen op eventuele ontstekingen aan de wortels van kiezen of tanden kiezen en ingeklemde verstandskiezen dan wel verschillende metalen in de mond. Ook tandklemmen, tandknarsen of een verkeerde beet, kunnen een behoorlijke impact hebben op de prestaties van de sporter.
Uit onderzoek blijkt, dat jonge (top)sporters bij wie een – geheel of gedeeltelijk – in het kaakbot gelegen (impactie) verstandskies bestaat, in hogere mate blessuregevoeligheid alsook een grotere kans op (demotiverende) depressieve stemmingen rapporteren.
Het doorbraakproces van de verstandskiezen brengt neurovegetatieve prikkelingen teweeg, tengevolge waarvan een permanente voorprikkeling plaatsvindt van de hersencentra die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de aansturing van het houdings-en bewegingsapparaat maar ook van het gevoelsleven.
De algehele toestand van gebit en kaakbot is dus een belangrijk vertrekpunt in het stellen van de diagnose en het daaruit volgend advies dan wel behandeling. Vanuit mijn (sport)fysiotherapeutische praktijk en ervaringen met gebitshaarden, kan ik stellen dat Van Persie een juiste keuze heeft gemaakt door zijn verstandskiezen te laten verwijderen.
Lees hier meer.
Comments are closed